fbpx

8 Etkili Meta Title Yazma Taktiği

SEO
Kanıtlanmış 8 ipucu ile arama motorları için etkili, kullanıcılar için de ilgi çekici meta title yazmanın sırlarını keşfedin. 👇

SEO Uyumlu içerik oluşturmanın birçok farklı yöntemi ve stratejisi bulunur. Günlük 7 milyon üzerinde blog yazısı yayınlandığı düşünüldüğünde içeriklerinizi ön plana çıkarmak için çeşitli taktikler geliştirmeniz gerekir.

O halde, web sitesi içeriklerinin temel taşı ile SEO yöntemlerinizi oluşturmaya başlayın: “meta title”. Kanıtlanmış 8 ipucu ile arama motorları için etkili, kullanıcılar için de ilgi çekici meta title yazmanın sırlarını keşfedin. 👇

#1 Anahtar Kelimeye Boğmayın

En sık yapılan hatalardan birisi de meta title içinde olabildiğince çok anahtar kelime geçirmeye çalışmaktır. İlgili kelime ne kadar çok geçirilirse Google’da üst sıralara çıkılır düşüncesi tamamen gerçek dışıdır. Üstelik bu şekilde kullanım nedeniyle Google sitenizi cezalandırabilir ve sıralamanız olumsuz etkilenebilir.

hatalı meta title kullanımı
Anahtar kelimenin meta titleda yanlış kullanımı

Örneğin el yapımı cüzdan satan bir işletmeniz var. Online alışveriş sitenizde ilgili kategori için meta title yazarken şu şekilde bir kullanım sizi ilk sıralara taşır mı:

El Yapımı Cüzdan | Deri Cüzdan | Özel Tasarım Cüzdan | Bay Cüzdan

❌Bu denli yoğun anahtar kelime tekrarı elbette hatalı bir kullanım olur. Bunu yerine özgün ve ilgi çekici başlıklar bulmaya odaklanmalısınız.

Nasıl mı? Okumaya devam edin.

#2 Meta Title içinde Sayı Kullanın

İnsan beyni farklı veya özel olan şeyleri daha kolay algılar. Harflerin ve kelimelerin oluşturduğu arama motoru ekranında, rakamlar bu anlamda her zaman daha dikkat çekici olmuştur.

Örnek Kullanımlar

Dolayısıyla yazılarınızda tıklama oranını artırmak için sayıların kullanımı iyi bir yardımcı olabilir. Bu kullanıma örnek olarak “10 İpucu, %30 İndirim, 5 Madde, 8 Taktik” gibi ifadeleri verebiliriz.

#3 Meta Title Uzunluğuna Dikkat Edin

Meta Title için uzunluk piksel cinsinden ifade edilir ve 600 pikseli geçen başlıklar sonuçlarda tam olarak gösterilmez. Bunu harf ya da karakter olarak ifade edersek birçok SEO otoritesi 50 ile 70 karakter arasında blog başlığı yazılmasını tavsiye eder. İşte bazı önemli otoriteler:

  • MOZ: 50-60 karakter arası,
  • Ahrefs: 50-60 karakter arası,
  • Semrush: 10-70 karakter arası.

Google bu konuda bir sınırlama getirmez ve harf sayısı önerisi sunmaz. Ancak Google, ileri seviye SEO destek sayfasında başlıklar için “kısa ve açıklayıcı” olamlıdır şeklinde bir tavsiyede bulunur.

65 karakter ile yazılan bir meta title, Google tarafından sınırlandırılmış.

SeoRey olarak önerimiz meta title yazarken 60 karakteri geçmemektir. Çünkü uzun title tag kullanımlarınızda arama motorları başlığınızdan bazı kelimeleri çıkaracak ve “…” ile ifade edecektir.

#4 Tarih Kullanarak Güncelliği Ön Plana Çıkarın

İnternet üzerinden herhangi bir konu ile ilgili binlerce hatta bazen milyonlarca yazıya ulaşmak mümkün. Ancak kullanıcılar için ilgi çekici yazılar en güncel olanlarıdır. Nitekim eski yazılarda bounce rate oranı oldukça fazladır.

Dolayısıyla rakipleriniz arasında ön plana çıkmak için meta title içinde yıl veya ay gibi tarihsel terimleri kullnabilirsiniz.

Meta Titleda tarih kullanımı

💡 Başlık içinde tarih kullanırken tarihsel ifadeleri parantez veya köşeli parantez içinde belirtebilirsiniz.

#5 Tıklamaya Teşvik Edici Kelimeler Kullanın (CTA)

Çoğu zaman anahtar kelimelere odaklanırız ancak en az onlar kadar dikkat çeken bazı ifadeler de vardır.

İngilizce tabiriyle CTA:Call to Action yani kullanıcıyı yazıyı tıklamaya teşvik edici kelimeler kullanmanın normal metinlere göre başarı gösterdiği kanıtlanmıştır.

Meta Title CTA Kullanımı

Bu kapsamda meta title içinde Keşfet, İzle, Dinle, İndir, Oku, Öğren, En iyi, Hemen Başla, Satın Al” gibi ifadeler kullanıcıların başlığa tıklamasını sağlar.

#6 Anahtar Kelimeleri Başta Kullanın

MOZ tarafından yapılan ve 150’den fazla SEO uzmanının deneyimlerine dayanan çalışmaya göre meta title için anahtar kelimelerin başta kullanılması sıralamaya olumlu etki eden bir yöntemdir.

Meta Title Anahtar Kelime Kullanımı

Ayrıca yapılan kullanıcı deneyimi araştırmalarına göre, kullanıcıların çoğu arama sonuçlarının ilk iki kelimesine odaklandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle yazınız ya da sayfanız için önemli olan kelimeleri ilk 2 kelime içinde kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

#7 Meta Title İçinde Soru Kullanın

Kullanıcıları harekete geçirmenin bir diğer yolu da başlıklarınızda soru kullanmaktır. Kullandığınız soru ile kullanıcılarda bir merak duygusu oluşturup yazıya tıklamalarını sağlayabilirsiniz.

Meta Title Soru Kullanımı

Üstelik meta titleda soru cümlesi kullanmak, Google Featured Snippet seçilme şansı da doğuracaktır.

#8 Meta Titlelarınız Özgün Olsun

Google ve diğer arama motorları için en istenmeyen hususlardan birisi tekrarlanan etiketlerdir (duplicate tags) .

Eğer meta title için ideal bir format bulup bunu tüm yazılarınızda sadece minik değişiklik yaparak yayınlamayı düşünüyorsanız bilin ki yanlış yoldasınız. Çünkü Google, aynı gördüğü meta titleları yayınlamayabilir.

💡Eğer web sitenizde tekrarlanan meta title olup olmadığından emin değilseniz Google Search Console ve Bing Webmaster Tools araçlarını kullanabilirsiniz.

Sonuç

Özetlemek gerekirse, meta title oluştururken en önemli iki kriter özgün olmak ve kullanıcı niyetine uygun ifadeler seçmektir. Bunu yaparken kullanıcıların ilgisini çekecek rakam, tarih, CTA ifadeleri ve soru kalıplarını kullanabilirsiniz.. Unutmayın, çok uzun meta title seçimi bazı kelimelerinizi görünmesini engelleyecektir.