fbpx

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?

Genel
Bunları Biliyor Musunuz ? sayfamız sizden mail yolu ile gelen ve kendi ekibimizin ürettiği bilgilerle haftalık olarak güncellenecek dijital geyik ortamıdır

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?

DİJİTAL GEYİK

*Bu sayfada sizden mail aracılığı ile gelen bilgiler isminizle yayınlanacaktır. Sayfamız haftalık güncellenir.

  • Larry Page ve Sergey Brin 1996 yılında Stanford Üniversitesinde doktora yaparken Google’ı kurmuşlardır.
  • Google isminin Googol’un hatalı telaffuz edilmesi sonucunda ortaya çıktığını biliyor musunuz. Googol matematikteki en büyük sayılardan birisi olan 1 rakamına 100 sıfır eklenmesine denktir. Kurucular bu terimi proje ismi olarak belirlemiştir. ( Aslı IŞIL )
  • Merkezi California eyaletinin Mountain View şehrine olan Google’ın arazisi çimenlerle kaplı olup çok geniştir. Biçilmesi aşırı zahmetli, uzun süren, çim biçme makinelerinin gürültü çıkarıp çalışanların dikkatini dağıtması sebepleri ile Google yaklaşık 200 tane keçi satın alıp arazide özgürce dolaşmalarını sağlamıştır. Bu sayede çim biçme işlemini doğal yolardan çözüme kavuşturmuşlardır. ( Berke KAPLAN )
  • 1996 yılında kurulan Google 1997 yılında 1 milyon dolar bedel ile satışa çıkarılmıştır. Yahoo arama motoru bu satış için en büyük adaydı. Son anda Yahoo yetkilileri bunun karlı bir yatırım olmayacağını düşünerek alımı iptal etmişlerdir.
  • Google’ın her ülkeye göre değişen genellikle özel günler için tasarladığı Doodle ( Ana sayfada Google yazısının yerini alan karakteristik yazı ) arşivine ulaşabilirsiniz. Arama motoruna hiçbir ifade girmeden hemen altındaki ‘’kendimi şanslı hissediyorum’’ ikonunu tıklayın ve Doodle arşivi önünüze gelsin.
  • 2022 yılı itibari ile Google’ın tüm dünyada ADS ( reklam ) platformunu kullanan şirketlerin sayısı 1.2 milyonu geçmiştir. ( Kaynak : wishpond )
  • Google Ads panelinde sunulan bazı simülasyon sonuçlarının spekülatif olduğunu hiç fark ettiniz mi ? Farklı değerlerle aynı sonuçların çıkması veya benzer metrikler girilerek bambaşka simülasyonların çıkması karşılaşılan bir durumdur. Bu konu ile ilgili case study çalışması yapılmaktadır. ( SeoRey Ads Ekibi )
  • Google’ın akıllı algoritması dünya üzerinde internet kullanan herkesin 52.000 farklı verisini data havuzunda tuttuğunu biliyor musunuz ? ( İnstagramda gezinirken önceden beğendiğiniz çantanın reklamının karşınıza çıkması bu yüzdendir.) Google bu verileri paylaşmamakla beraber kitle hedeflemesi ve yeniden pazarlama reklamları yaparken reklamcıların o grupları kullanması için oldukça faydalıdır.

  • 2020 yılı 10 Ağustos tarihi itibarı ile alışveriş reklamları Türkiye Rekabet Kurumu ve Google arasındaki anlaşmazlık sebebi ile gösterilmiyor. (Arama Sonuçları üstünde ALIŞVERİŞ sekmesini tıklamanız lazım) bu haksız rekabet gerekçesi ile Google Türkiye’ye  98.354.027,39 TL tazminat ödemiştir.

  • Google arayüzünde 80 farklı dil seçneği mevcuttur. Bunların bazıları sokak İngilizcesi olup, dünyanın her yerinde konuşulan bir çok farklı lehçe de vardır.
  • Google Earth tüm dünyada gezen özel arabaları ve bisikletli kameramanları ile canlı sokak görüntüleri elde etmektedir. Avusturalya’nın dağları ve çölleri bölgelerinde bu mümkün olmayınca canlı görüntüleri elde edebilmek  için kanguruların kafasına yerleştirdiği kameralardan faydalanmıştır.
  • Google’ın ana sayfasına reklam verme bedeli 10 milyon dolar olarak belirlenmiştir. Ancak Google bu alanın satılık olmadığınıda beyan etmiştir.
  • Google arama motoruna ‘’google sky’’ yazıp çıkan ilk web sitesine girerseniz, google sizi uzayda küçük bir gezintiye çıkaracaktır.

Google Ara Yüzlerini Biliyor Musunuz ?

  • Google Akademik ara yüzünde yaptığınız tüm aramalarda  ilgili bilimsel makale ve kitaplar sonuçlarda sıralanır. Bu sayede doğru bilgiye ulaşma olasılığınız artar. Akademisyenler ve üniversite döneminde olan öğrenciler için gerçekten çok faydalı ve ücretsiz bir ara yüz.
  • Google Trends ile tüm dünyada en çok aranan ve popüler olan konu başlıkları istatistiksel olarak karşınıza çıkar. SEO ve Google Ads için güncel anahtar kelime çalışması ve H1 başlığı arayışı içerisinde olan herkes için oldukça yararlı. ( Ayşe DİLBER )
  • Google Earth sayesinde tüm dünyayı dijital olarak gezmemiz mümkün. Peki bu seyahati Google Earth Flight Simulator sayesinde yirmiden fazla uçak seçeneği ile yapabileceğinizi biliyor musunuz ? ( Yusuf Hamza ARSLAN )
  • Google kelimesi fiil olarak bir televizyon programında ilk kez 15 Ekim 2002 tarihinde kullanılmıştır. Buffy dizisindeki Willow  karakteri dizinin final sezonunun dördüncü bölümünde Xander karakterine ‘’ Onu Googleladın mı ? ‘’ (Have you googled her yet) sorusunu sormuştur.

  • Dünyaca ünlü marka ve şirketlerin her yıl değerini açıklayan Brand Factory 2022 yılı itibarı ile Google’ın 2 trilyon 634 milyar dolar değere sahip olduğunu açıkladı. Listenin birinci sırasında 3,55 trilyon dolar piyasa değeri ile Apple yer almaktadır.
  • Business Insider şirketinin 2016 yılı ilk çeyreği baz alınarak yaptığı araştırmaya göre; kullanıcılar Google Reklamlarının % 95 oranında tıklanmasını akıllı telefonları üzerinden gerçekleştirmiştir. Bu veri bize web sitenizin mobile uyumlu olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.
  • Google Economic Impact 2022 yılı verilerine göre ; Google Ads panelinden reklam verenlerin reklam harcamalarından elde ettikleri gelir oranı 1:8 olarak açıklanmıştır. Yani aylık 1000 dolar reklam veren bir şirket online platformda 8000 dolar ortalama ciro yapmaktadır.
  • Google üzerinden tüm dünyada saniyede 40.000 arama yapıldığını biliyor musunuz ? Günde yaklaşık 3.5 milyar arama anlamına gelen bu değer muazzam bir büyüklük. Bu arama istatistikleriyle Google tüm dünyadaki arama motorları arasında %92.26 lık pazar hacmine sahip. Yani Google rakiplerine ben tek siz hepiniz dese bile açık ara önde J ( Deniz KIZIL )
  • Google verilerimizi paylaşıyor veya satıyor mu ? Bunları biliyor musunuz sayfasından bu çarpıcı soruya onlarca tarafsız uzmana danışarak edindiğimiz bilgiler doğrultusunda gönül rahatlığı ile HAYIR cevabını verebiliriz. Ancak ücretsiz uygulamalara verdiğiniz bilgiler için maalesef aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Bazı uygulamalar verilerinizi KVKK’ya aykırı bir şekilde paylaşıyor olabilir. Google algoritması sizin şahsi bilgilerinizi kesinlikle paylaşmaz. Her kişi için havuzunda tuttuğu 52.000 farklı data sayesinde sizi kategorize eder. Bu sayede ilgi alanlarına göre hedefleme yapılarak hem sizin hem de reklam şirketleri için daha başarılı pazarlama sonuçları elde edilir. ( SeoRey Yazılım Ekibi )
  • Google tüm dünyadaki kullanıcıların verilerini kaydediyor. Peta baytlarla (1 peta bayt = 1024 terabayt, 1 peta bayt aynı zamanda yaklaşık olarak 10.000 saatlik TV programına denk gelir ) ifade edilen bu devasa veriler için çeşitli merkezlere sahiptir. Asya’da Tayvan ve Singapur’da Avrupa’da ise Hamina ( Finlandiya ), St Ghislain (Belçika) ve Dublin’de (İrlanda) olmak üzere Google veri depoları  5 farklı lokasyona yerleştirilmiştir.

Google’ın Maaş Politikasını Biliyor Musunuz ?

  • 1998 yılı 4 Eylül tarihinde özel şirket olarak kurulan Google 19 Ağustos 2004 tarihinde halka açılmıştır. Çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri’nde ikamet etmekle beraber neredeyse tüm dünyada çalışanı olan şirket 2019 yılı verilerine göre global olarak 188 bin 899 çalışana kendi bünyesindeki çeşitli alanlarda iş imkanı sunmaktadır. ( Pelin İNCESU )
  • Merkezi Kaliforniya ABD’ de olan şirketin çoğu yönetim ekibi burada bulunmaktadır. Peki Google personeline ne kadar yıllık maaş veriyor biliyor musunuz ? Business Insider 2021 verilerine göre Google ; İnsan kaynakları kıdemli başkan yardımcısına 650 bin dolar , Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısına 475 bin dolar, Sürdürülebilir kalkınma kıdemli direktörüne 400 bin dolar, Baş yazılım mühendisine 340 bin dolar, Direktör, küresel danışmanlık ortaklıkları (istisna olarak bu kadro Kaliforniya yerine  New York şehrinde bulunur ) 310 bin dolar yıllık maaş vermektedir. Yönetim ekibi global olarak oldukça tatmin edici maaş almaktadır. Çalışanların maaşları da küresel ekonomik krize rağmen Amerika ve Avrupa’nın ortalama maaş politikasının üzerindedir. Kıdem ve kişiye özel anlaşmalara göre değişmekle beraber mühendis ( yazılımcı ) ve araştırmacı kadrosu; yıllık 100 bin dolar ile 300 bin dolar arası maaş alır.
  • Yaklaşık 190 bin çalışanı olan Google, her yıl kişi başı ortalama 200 bin dolar  maaşı nasıl ödüyor hiç merak ettiniz mi ? Google misyon olarak ; dünyadaki tüm bilgiyi organize etmek, bu bilgiyi erişilir ve kullanılır hale getirmek amacını belirlemiştir. Bu doğrultuda yıllardır çalışmalar yapan Google, emeğinin karşılığını reklamlardan elde ettiği başarılar sayesinde almıştır. Google’ın toplam gelirinin %99’ unu Google reklamlarından elde ettiğinin altını çizmekte fayda var.

  • Rakamlarla Instagram ; Dünya çapında Instagram’ın 1 milyardan fazla kullanıcısı olduğunu biliyor musunuz ? Instagram’da günlük yaklaşık 500 milyon hikaye paylaşımı yapılıyor. ABD’ de 140 milyon Instagram kullanıcısı bulunmaktadır. Kullanıcılar günde ortalama 53 dakika bu platformda zaman geçiriyor. ABD’de ki işletmelerin %71’i işletmeleri için profesyonel Instagram hesabı kullanmaktadır. Instagram kullananların % 90’ı en az 1 işletme hesabını takip ediyor. Instagram kullanıcılarının % 83’ü bu platformda en az 1 yeni ürün veya hizmet keşfettiğini söylemektedir. Rakamlar yalan söylemez ! işletmenizi büyütmek için sosyal medya çok önemli bir enstrüman.
  • Avusturya’nın en önemli scooter satıcısının Scooterdoc olduğunu, en çok satan modellerin ise E-twow ve Kugoo-Kukirin scooter olduğunu biliyor musunuz?

Paylaş